De 10 beste films van de 90’s

Media en Kunst

De jaren 90 waren een tijdperk waarin vele geweldige films werden gemaakt, en IMDb’s Top 250 rangschikte de beste films van dit decennium. Verschillende genres werden verkend, waaronder oorlogsfilms, sciencefictionklassiekers en seriemoordenaarthrillers. De top tien van de jaren 90 bood het publiek verbluffende plotwendingen en werd geprezen door critici. Deze films hadden grote budgetten en toonden menselijkheid op een indringende manier.
Veel van deze films zetten trends voor het komende decennium en inspireerden een nieuwe generatie filmmakers.

1. The Shawshank Redemption (1994)

Volgens IMDb-stemmers is dit de allerbeste verfilming van een Stephen King verhaal. Ondanks maar liefst zeven Oscar-nominaties, heeft de film geen enkele gouden beeldje gewonnen. Tim Robbins schittert als Andy Dufresne, een man die vastzit voor moorden die hij niet heeft gepleegd. Hij zit eigenlijk twee levenslange gevangenisstraffen uit. Tijdens zijn tijd achter de tralies, sluit hij een onverbrekelijke vriendschap met Red, gespeeld door Morgan Freeman. Samen leren ze hoe ze moeten overleven in de harde wereld van de gevangenis.

2. Schindler’s List (1993)

“Schindler’s List” markeert een totaal andere kant van Steven Spielberg dan de typische kaskrakers in zijn repertoire. Het is echt een showcase van zijn meesterlijke vaardigheden. Het verhaal ontvouwt zich als de Tweede Wereldoorlog begint en de nazi’s hun verschrikkelijke vervolging van het Joodse volk in gang zetten. In deze duistere tijden sluit zakenman Oskar Schindler, gespeeld door Liam Neeson, een aangrijpende deal om zijn fabrieksarbeiders te beschermen.

3. Forrest Gump (1994)

Zittend op een bankje bij een bushalte overdenkt de meelevende Forrest (Tom Hanks) zijn leven en genegenheid voor Jenny (Robin Wright), zijn jeugdliefde. Dit gebeurt temidden van belangrijke historische gebeurtenissen zoals de moord op Kennedy, de Vietnamoorlog en het Watergateschandaal.

De rol leverde Hanks zijn tweede prijs voor Beste Acteur uit zijn carrière op, op een totaal van 13 Oscarnominaties en zes overwinningen voor de film

4. Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino’s Pulp Fiction is echt een verbijsterende film. Het is zijn hoogst gewaardeerde film en duurt 154 minuten van pure wanorde en wreedheid. Het publiek volgt een aantal afzonderlijke, maar met elkaar verweven, reizen van een paar huurmoordenaars, een bokser, een gangster en zijn vrouw en een paar bandieten, totdat hun verhalen onvermijdelijk samenkomen in de richting van verlossing. De cast van de film bestaat uit John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Tim Roth en Amanda Plummer.

Tarantino won de Oscar voor Beste Originele Scenario en deelde deze met Roger Avary. De film kreeg zeven nominaties en het misdaadgenre is een belangrijk deel van de filmgeschiedenis.

5. Fight Club (1999)

Fight Club is een boeiende verkenning van alledaagsheid en slapeloosheid en heeft een speciaal plekje in de harten van zijn kijkers. Edward Norton portretteert een personage dat vecht tegen depressie en slapeloosheid, onzeker over wat het lot hem zou kunnen brengen wanneer hij zeepverkoper Tyler Durden (Brad Pitt) tegen het lijf loopt. Samen richten ze een clandestiene groep op met als enige doel mannen tegen elkaar te laten vechten om te ontsnappen aan hun sombere leven.

6. The Matrix (1999)

The Matrix vertegenwoordigt het toppunt van technisch filmmaken. Het verhaal speelt zich af in een futuristische wereld en volgt Neo (Reeves), een computerhacker die terechtkomt in een verboden ondergrondse samenleving waar hij begint te twijfelen aan de realiteit van zijn eigen bestaan. Als Neo een uitgebreid bedrog ontdekt dat is opgezet door een corrupte cyberintelligentie, worden de fundamenten van zijn samenleving onder de loep genomen.

7. Goodfellas (1990)

Henry Hill, een Amerikaanse crimineel die zich niet bewust is van het leed dat hij anderen aandoet op zijn weg omhoog op de ladder van de maffia. De film is gebaseerd op Nicholas Pileggi’s roman Wiseguy en is geregisseerd door Martin Scorsese. Ray Liotta speelt de rol van de echte maffioso.

8. Se7en (1995)

Se7en heeft dankzij zijn legendarische status een gerenommeerde positie verworven in de genres horror-, thriller- en misdaadfilms. Het verhaal en het tempo van de film zijn opmerkelijk, met precies de juiste hoeveelheid gruwel en grimmige beelden. Pitt en Freeman leveren uitzonderlijke prestaties gedurende de hele film, wat leidt tot een onvoorziene wending in de laatste scènes.

9. The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs is een fantastisch geacteerde film die de standaard zette voor psychologische thrillers. De film is gebaseerd op de romans van Thomas Harris en vertelt het verhaal van Clarice Starling (Jodi Foster), een leerlinge van de FBI, die de hulp inroept van kannibaal en psychiater Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) om een nieuwe seriemoordenaar te identificeren die zijn slachtoffers verminkt.

10. Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan is geregisseerd door Steven Spielberg en de film toont op indrukwekkende wijze de verschrikkingen van oorlog. Elk personage in de film maakt een persoonlijke transformatie door, waarbij thema’s als moed, eer en opoffering centraal staan. De film heeft een plaats veroverd in de filmgeschiedenis en heeft invloed gehad op vele oorlogsfilms die volgden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *